wtorek, 6 stycznia 2015

#28 Chlebek bananowy


#28
Chlebek bananowy bez tłuszczu* z waniliową nutą podany z twarożkiem cynamonowo-jabłkowym i dżemem jagodowym
(*na jogurcie naturalnym)

/przepis/
    • 4 banany,
    • 180 g jogurtu naturalnego,
    • torebka cukru waniliowego (16 g)
    • 45 g cukru,
    • 1 jajko,
    • 1 łyżka domowego ekstraktu z wanilii,
    • 200 g mąki pszennej
    • kopiasta łyżeczka sody,
    • szczypta soli,
3 banany rozgnieść widelcem i połączyć z jogurtem. Dodać cukier, roztrzepane jajko i ekstrakt waniliowy i wymieszać (ja wymieszałam trzepaczką, ale można mikserem). Wmieszać sodę i sól. Dodać mąkę i połączyć składniki. Czwartego banana kroimy w kostkę, dodajemy do masy i mieszamy.
Przekładamy do foremki (ja miałam małą, silikonową keksówkę) i pieczemy godzinę w 170°C (góra i dół). 
Smacznego :)

*przepis z połączenia wielu innych przepisów i komentarzy, dlatego ciężko mi podać inspirację ;)

/-/


Bananowania ciąg dalszy :D Był tak pyszny, że w sumie wszystkie dodatki były zbędne. Chociaż kwaskowaty dżem jagodowy fajnie przełamywał bananową słodycz.
Dziś ostatni dzień w domu, jutro rano pakuję graty do samochodu i ruszam do Poznania. Oby ta podróż była spokojniejsza niż przedświąteczna. Dzisiejsze pakowanie pewnie zajmie mi milion lat, bo przywiozłam chyba połowę pokoju ;)

15 komentarzy :

  1. tez dziś miałam banaowe ciasto na śniadanie ! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdradzisz przepis? Mi zawsze wychodzi zakalec :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Bananowy chlebek.. aż zatęskniłam! Czekam, aż moje banany dojrzeją ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Do chlebka bananowego zawsze dodajemy dużo orzechów :D Uwielbiamy go :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowny klimat zdjęć u Ciebie :) i kusisz takimi dobrymi rzeczami ;)
    u mnie też dzisiaj bananowa słodycz na śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. high five ja też zawsze bananowca robie bez tłuszczu na jogurcie :D!
    Twój wyszedł pięknyy! <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak pięknie podany i masz śliczne słoiki :)
    Jagody to chyba moje ulubione owoce do łączenia z bananem :)
    Miłej podróży :*

    OdpowiedzUsuń
  8. W święta miałam okazję najeść się go na potęgę, ale teraz kiedy widzę go tutaj, znów mam wielką ochotę i wiem, że szybko znów się za niego wezmę! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. te miseczki są prześliczne - jestem zachwycona Twoim sposobem serwowania śniadań :) a i chlebek pewnie smakowal wybornie : ) ja też nie wiem jak zmieszczę się do torby, a na samą mysl o pakowaniu już mi sie nie chce; p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję <3 Też zawsze zwlekam z tym na ostatnią chwilę, no i wczoraj mi się trochę upiekło - połowa rzeczy do spakowania dzisiaj ;)

      Usuń
  10. Wygląda przepysznie, kocham bananowe wypieki!

    OdpowiedzUsuń
  11. Chlebek bananowy to zdecydowanie mój ulubiony wypiek <3

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Śniadaniuję.
Designed By Blokotek